Header Ads

Προανακριτική με ΝΔ – Προανακριτική με ΣΥΡΙΖΑ: Μια αναλυτική καταγραφή


Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την περίφημη ψηφοφορία στη Βουλή για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Κι αν αναρωτιέστε γιατί σας τα θυμίζουμε όλα αυτά, ο λόγος είναι απλός:

Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι εντυπωσιακές. Και για τους… ξεχασιάρηδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ ας θυμίσουμε οτί τότε, με Κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες στη Βουλή. Μια για κάθε εμπλεκόμενο.

Ωστόσο, οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Πάμε να θυμηθούμε:
Και τότε είχαν κατατεθεί αρκετές προτάσεις από όλα τα κόμματα, ενώ είχε προηγηθεί πλήθος αντεγκλήσεων τόσο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, όσο και μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να στηθούν επτά κάλπες(!), περισσότερες δηλαδή από τον αριθμό των εμπλεκόμενων.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Κυβέρνησης στη Βουλή, για τον καθορισμό του τρόπου ψηφοφορίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής ολοκληρώθηκε. Το σχέδιο της τρικομματικής συγκυβέρνησης ήταν να στηθούν 3 κάλπες, όσες και οι προτάσεις για προανακριτική. Τελικά μετά τις αντιδράσει και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε. Το Κ.Κ.Ε. σε ανακοίνωση του είχε εκφράσει ότι: «Τυχόν απόφαση να στηθούν στην Βουλή τρεις και όχι τέσσερις κάλπες, θα σημαίνει ότι η υπόθεση με την λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας».
Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το θέμα επισημάνθηκε ότι αν βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Παρόλα αυτά, κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι δεν μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες. Κάτι που εκμεταλλευτήκαν τελικά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Για πολιτική σκευωρία» και «πολιτική αθλιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία διερεύνησης ευθυνών γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είχε κάνει λόγο ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Φαίνεται ήταν της μόδας από τότε οι δύο αυτές εκφράσεις…
Η αρχική Κυβερνητική πρόταση είχε κάνει λόγο μόνο για μια κάλπη. Ωστόσο, όχι – όπως και τώρα – μια κάλπη για όλα τα πρόσωπα, αλλά μονή κάλπη μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Η πίεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν αυτή που τελικά διαμόρφωσε τον τελικό αριθμό των καλπών. Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει δύο κάλπες, μια για Παπακωνσταντίνου και μια για τον Βενιζέλο, ενώ η πρόταση των ΑΝΕΛ ζητούσε την παραπομπή σε προανακριτική εκτός από τους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου και για τους Παπαδήμο και Παπανδρέου.
Πριν ληφθεί η απόφαση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, επιδόθηκαν σε μια σειρά πολιτικών μηχανορραφιών υψηλής τεχνικής ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατά το δοκούν. Προς τούτο συνηγορούν και οι σχετικές δηλώσεις του τότε προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο αυτό το οποίο λέγεται ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Και ουσιαστικά να έχουμε και μια διαδικασία, η οποία θα αίρει τη μυστικότητα της ψήφου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προδίδει πανικό. Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά».
«Η Χρυσή Αυγή θα προσέλθει και θα ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες. Και σε 14 κάλπες θα ψήφιζε αν υπήρχαν» ήταν το σχόλιο Μιχαλολιάκου για τις παλινοδίες της Κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον αριθμό των καλπών.


Δεν υπάρχουν σχόλια