Header Ads

Εκτός Μνημονίου χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ελαφρύνσεις στους μεσαίους

Ομιλία ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα εξέλθει των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αυξάνοντας παράλληλα τους «βαθμούς ελευθερίας» για να εφαρμόσει η κυβέρνηση την πολιτική της, έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει δύο φορές «αιχμές» προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο δεύτερος επιμένει στην ανάγκη λήψης «προληπτικής πιστωτικής γραμμής», ενώ είχε ασκήσει κριτική και λίγο πριν η χώρα βγει τον Ιούλιο επιτυχημένα στις αγορές

«Μπορούμε να έχουμε ένα δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει αυτό, η κοινωνία συνεχίζει αυτό που έχει συνηθίσει και αυτό είναι το πελατειακό σύστημα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου των αξιακών μας αρχών ότι αυτό το πελατειακό σύστημα θα συνεχίζουμε κάθε μέρα να το διαλύουμε», ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να μπορεί να αποτελέσει ένα ηθικό πολιτικό φίλτρο που λέει ότι η δικιά μας κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες γιατί συγχρόνως έχει σημασία να προωθεί δομικές αλλαγές και κανόνες διαφάνειας. Μπορεί να υποστηρίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά όχι με τον παλιό τρόπο".

Γι' αυτό και τόνισε πως «η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε βγαίνοντας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι όχι μόνο τα οικονομικά αλλά το όλο σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό και το δημοκρατικό έλλειμμα». Ωστόσο παρατήρησε με νόημα πως «δεν θα είναι εύκολο. Γιατί βγαίνοντας από το πρόγραμμα θα έχουμε και προβλήματα και σκαμπανεβάσματα να αντιμετωπίσουμε», σημειώνοντας παράλληλα: «Χρειαζόμαστε την κοινωνική γείωση που μας δίνει ένα κόμμα της Αριστεράς που ξέρει συνεχώς να συζητάει με την κοινωνία».

Δύο «καρφιά» για τον Στουρνάρα

Από εκεί και πέρα, ανέφερε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε άνοδο και οι τρεις πετυχημένες έξοδοι στις αγορές δείχνουν ότι και η έξοδος μετά τον Αύγουστο θα είναι επιτυχής. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή. «Μπορεί να υπάρχει μια ενισχυμένη παρακολούθηση, όπως υπήρχε και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο, όμως θα έχουμε πολύ περισσότερα περιθώρια ελευθερίας και πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία πως σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Σε αυτό το σημείο πέταξε το δεύτερο «καρφί" για τον Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «διαφωνώ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» και συμπληρώνοντας πως το “Eurogroup (σ.σ.: του περασμένου Ιουνίου) αποφάσισε να βγούμε στις αγορές έχοντας κεφαλαιακά αποθέματα». Ακόμη τόνισε με νόημα: «Θα ήταν παλαβομάρα να έχεις δύο μαξιλάρια» και κατέληξε: «Κανένας σοβαρός δεν θα πρότεινε να έχει και τα δύο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ επανήλθε χθες, τονίζοντας την ανάγκη για προληπτική πιστωτική γραμμή. Πριν από αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφερθεί ξανά στον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας «ο φίλος μου δεν επιβεβαιώθηκε», αναφερόμενος σε όσα σημείωνε ο κ. Στουρνάρας παραμονές της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο, με τον υπουργό να υπενθυμίζει πως ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε τότε «4-5 ιδιωτικοποιήσεις και όχι έξοδο».

Φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων, είπε ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί. «Αυτό που έχω πει είναι ότι έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα και αυτό έγινε για δύο λόγους. Επειδή είχαμε απόλυτη προτεραιότητα για την ανθρωπιστική κρίση και γιατί μας πήρε χρόνο και η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ακριβώς επειδή υπερβαίνουμε τους στόχους και αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή έχει δημιουργηθεί ένας χώρος 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών υπερθεμάτισε, λέγοντας: «Θέλω να είμαι εντελώς ξεκάθαρος. Δεν θεωρώ ότι είναι ο δικός μας ρόλος να δώσουμε την έμφαση στο θέμα αυτό και να πούμε ότι η βασική μας σχέση με τα μεσαία στρώματα θα είναι μέσα από τη μείωση της φορολογίας» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι μια ιδεολογική μάχη και πρέπει να σηκώσουμε το γάντι που μας πετά η Ν.Δ. και να πούμε ότι όπου έχει εφαρμοστεί αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική, στο τέλος τα μεσαία στρώματα ήταν που την πλήρωσαν. Γιατί μειώνεις σήμερα τους φόρους, ξαφνικά δημιουργείται ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε κάνεις περικοπές στο κοινωνικό κράτος γιατί έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα».

Χωρίς αλλαγές, τροφοδοτείται η λαϊκίστικη Δεξιά
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σημαντική καμπή και γίνεται συζήτηση για πολλές αλλαγές, όπως επενδύσεις σε δημόσια αγαθά και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει πως αν αυτές οι αλλαγές δεν μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες, τότε θα συνεχίσει να τροφοδοτείται μια λαϊκιστική Δεξιά που δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη.

Λύση στο "Μακεδονικό"

Σε ό,τι αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί. «Δεν το λέμε τώρα. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έλεγε από το 1992 πως πρέπει να υπάρξει λύση. Θεωρούσαμε ότι ήταν μια πολύ αδύνατη θέση να λες στους Θεσσαλονικείς ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων, ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και να έχεις κακές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα".

Δεν υπάρχουν σχόλια