Header Ads

“Γίνονται οι αναγκαίες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών”

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κάλεσε όλους "πολιτικούς, δημοσιογράφους και όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο για το θέμα, να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια"

Όπως σε όλα τα προηγούμενα περιστατικά, που έχουν συμβεί στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου και από τις δύο πλευρές, αυτό που χρειάζεται είναι το ταχύτερο δυνατόν να αντιμετωπισθεί αυτό το θέμα, το συντομότερο δυνατόν με τις διαδικασίες που προβλέπονται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στην Τουρκία.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα - τα πολιτικά, τα διπλωματικά, τα νομικά - και η ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και σε αυτή την γραμμή απαιτείται και η μέγιστη δυνατή ομοψυχία», επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος και είναι λάθος γύρω από το θέμα των στρατιωτικών να παίζονται πολιτικά παιχνίδια - είτε στην Άγκυρα, είτε αντιπολιτευτικά παιχνίδια στην Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα, στην οποία υποβλήθηκαν οι δύο στρατιωτικοί για την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας - για να αποφασίσει τελικά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο την κράτησή τους μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη - ο Δ. Παπαδημούλης παρατήρησε: «Κανένας δεν μπαίνει με στολή, με οπλισμό, με τα σήματά του και τα κινητά του συνειδητά σε μια άλλη χώρα για να κάνει κατασκοπεία. Αυτά καταρρέουν από μόνα τους ως αντίθετα στην κοινή λογική. Οι, δε, θεωρίες συνωμοσίας περί συμψηφισμού άσχετων μεταξύ τους υποθέσεων, όπως είναι τα δύο παιδιά μας με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν ζητώντας άσυλο, καταρρίπτεται όχι μόνο από την κοινή λογική, αλλά και από τις ίδιες τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς».

«Για να μην υπάρχει έδαφος για καθυστερήσεις και παιχνίδια, η ελληνική πλευρά εργάζεται εντατικά και ενωμένη κάνοντας τους κατάλληλους χειρισμούς μέσω των αρμόδιων ανθρώπων. Σαν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικουρώ αυτή την προσπάθεια και ζητώ από όλους - πολιτικούς, δημοσιογράφους και όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο για το θέμα - να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, το χρωστάμε πριν από όλα σε αυτά τα δύο παιδιά και στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Με αφορμή, εξάλλου, την έναρξη των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Θα περίμενε και θα ευχόταν κανείς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία συμμαχία προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί, χωρίς περιττούς φανατισμούς και φορτίσεις, μία συμφωνία εντίμων που θα προχωρήσει και τη διαλεύκανση των σκανδάλων, σύμφωνα με όσο προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, που θα κλείνουν πόρτες και παράθυρα στη δημιουργία και την επανάληψη σκανδάλων. Στην Ελλάδα έχουμε ένα φαινόμενο συστημικής διαφθοράς πάρα πολύ έντονο και διαδεδομένο, το οποίο έχει κοστίσει πάρα πολύ στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος, δε, στην υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος κατά την υλοποίηση του έργου του Μετρό στην Αθήνα το χρονικό διάστημα 2003-2007 παρατήρησε: «Για υποθέσεις από παλιά, θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς αν είναι η πρώτη φορά που έρχεται κάτι ή είχε έλθει και παλιότερα και δεν ψάχτηκε και θα πρέπει να μας προβληματίσει για την αποτελεσματικότητα των δικών μας θεσμών, της δικής μας δικαστικής εξουσίας, το γεγονός ότι για σκάνδαλα με ελληνική διάσταση τα πρώτα στοιχεία δεν έρχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά από το εξωτερικό, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία κ.λπ. Είναι μία ευκαιρία και μία πρόκληση για το πολιτικό σύστημα η αυτοεξυγίανσή του, το να μην λειτουργούν τα κόμματα ως ασπίδα για την προστασία κάποιων στελεχών τους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, εάν έβαλαν το δάχτυλο ή και όλο χέρι στο μέλι».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με αφορμή την επιλογή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη για τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής, ο Δ. Παπαδημούλης είπε πως πρόκειται για «άδικη» επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής και διευκρίνισε: «Ο κ. Βούτσης ως πρόεδρος της Βουλής συνεργάστηκε με τον απελθόντα επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλης κ. Λιαργκόβα άψογα, μέχρι τη λήξη της θητείας του, δεν τον άλλαξε, παρότι ήταν γνωστοί οι δεσμοί του κ. Λιαργκόβα με το κόμμα της ΝΔ. Τον κ. Κουτεντάκη τον θεωρώ έναν άξιο και ικανό επιστήμονα, ο οποίος έχει όλα τα προσόντα για τη θέση, που επέλεξε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να του αναθέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια