Header Ads

Τουρκικές απειλές προς τη Γαλλία μετά τη συνάντηση Μακρόν με αντιπροσωπεία Κούρδων

Συνάντηση του Μακρόν με εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπου πρωταγιστούν οι YPG, χθες στο Παρίσι - «Λυπάμαι πολύ», λέει ο Ερντογάν και αναγγέλει επέκταση των επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία - "Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (...) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας", λέει ο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

«Διευκρινίσεις» από τη Γαλλία: Δεν θα κάνουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου του διεθνούς συνασπισμού

Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο, η Γαλλία προσφέρθηκε να στειλει στρατό στο Μάνμπιτζ, κίνηση που θα ανέκοπτε την προέλαση του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Αφρίν.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

Οι τουρκικές απειλές
Η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, για την υποστήριξη του Παρισιού για τη σταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (...) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας", σημείωσε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter. "Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα", σημείωσε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

"Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση "τρομοκρατικών δομών".

"Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές μας θα πρέπει να πάρουν μια σαφή στάση κατά όλων των ειδών της τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών", σημείωσε επίσης ο Καλίν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, και υπογράμμισε ότι "τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η συνάντηση με τον Μακρόν

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αποστείλει στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις SDF.

Μιλώντας στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

Οι SDF βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που έχει στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία εισέβαλε στην πόλη Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα έπειτα από δίμηνη επιχείρηση που πραγματοποίησε μαζί με Σύρους αντάρτες συμμάχους της και είχε στόχο την εκδίωξη από την περιοχή αυτή των YPG. Η Άγκυρα έχει απειλήσει να προωθήσει τις επιχειρήσεις της και πιο ανατολικά στην Μάνμπιτζ, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικά στρατεύματα μαζί με δυνάμεις των SDF.

Κατά την χθεσινή συνάντηση, ο Μακρόν επανέλαβε την δέσμευση της Γαλλίας κατά του PKK και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά πρότεινε επίσης έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των SDF.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των SDF ότι δεν έχουν καμία επιχειρησιακή σχέση με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση και ότι καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκρατικής φύσης από οπουδήποτε κι αν αυτή προέρχεται, εξέφρασε την ελπίδα ότι ένας διάλογος θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα στις SDF και την Τουρκία με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας", ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια