Header Ads

Ν. Ξυδάκης: Αντιπερισπασμός αδιάφορος ακόμη και για τη… ΝΔ – «Κλειδί» η ελάφρυνση του χρέους

Στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, στην περίοδο που έπεται του Αυγούστου, καθώς και στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

«Πρόχειρα γραμμένη και πρόχειρα στημένη κίνηση αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο κ. Ξυδάκης την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Επιτροπής, που θα εξέταζε εάν έχουν υποπέσει στο αδίκημα της απιστίας τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Κουρουμπλής, Α. Ξανθός, Π. Πολάκης).

Τόνισε ακόμη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν πρόκειται πλέον για αποτέλεσμα ανάλυσης, αλλά για οφθαλμοφανή πραγματικότητα: Είναι φανερό πως η επιχείρηση αντιπερισπασμού απέτυχε. Είχε όμως η προσπάθεια αυτή κι ένα δευτερογενές αποτέλεσμα, εκτός του ότι κατέπεσε ευκολότατα, μέσα στη γενική αδιαφορία ακόμη και του ίδιου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως κατέδειξε και η εικόνα των εδράνων της, καθ’ όλη τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν να συζητηθούν και θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι δε αλήθεια, ότι η ένταση την οποία παράγει η Άγκυρα στις σχέσεις της με τη χώρα αποτελεί σοβαρότατο, φλέγον θέμα των ημερών».

Για τη θέση του ΚΚΕ: «Το ‘όλα ή τίποτα’ οδηγεί στο ‘τίποτα’- Να αποφύγουμε κάθε θεσμική αταξία»
Ο κ. Ξυδάκης ρωτήθηκε σχετικά με την άποψη του – αποχωρήσαντος από τη Βουλή, την Παρασκευή- ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει «συσκότιση» στο ζήτημα της Novartis.

«Το ΚΚΕ γίνεται ενίοτε απρόβλεπτο και ανεξήγητο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν συσκοτίζει τίποτα η κυβέρνηση (…).Ακόμη κι αν θα ήθελε να συγκαλύψει κάτι, θα ήταν θεσμικά σε θέση να το κάνει».

Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως ανάλογη στάση είχε τηρήσει το ΚΚΕ και στην Επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου. Αντέκρουσε δε την άποψη ότι η «επαναδιαβίβαση» της δικογραφίας στη δικαιοσύνη μπορεί να συνιστά ένδειξη διάθεσης για «συσκότιση». Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το όργανο που συστάθηκε δεν είναι αρμόδιο να διερευνήσει για ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν παραγραφεί (…). Το αδίκημα της απιστίας, που πρέπει να διερευνηθεί, μετά από δυο συνόδους έχει τελειώσει. Οτιδήποτε εξαχθεί ως συμπέρασμα, θα αφορά μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων (…). Ο υπερβολικός πολιτικός βολονταρισμός θα έθετε σε δεινή δοκιμασία τους θεσμούς, τη συνταγματική πρόβλεψη, τους κανόνες, το ίδιο το κύρος της Βουλής»

Πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν μπορείς να μεταβάλλεις ένα όργανο, πέραν των θεσμικών ορίων και θεσμικών προβλέψεων. Δεν μπορείς να μετατρέπεις ένα κοινοβουλευτικό όργανο σε εισαγγελικό (…). Η Επιτροπή θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ειδάλλως παράγεται θεσμική αταξία. Οφείλουμε να σεβόμαστε το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν μας κάνει το συνταγματικό πλαίσιο, αν εκτιμούμε ότι είναι πολύ συντηρητικό και δίνει περιθώρια να ξεφύγει κάποιος,, να το αλλάξουμε. Να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά πρόκειται για θεσμική διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Δεν μπορείς να προτάσσεις το ‘όλα ή τίποτε’, διότι τότε οδηγείσαι στο ‘τίποτα’».

«Τα μακροοικονομικά είναι μάλλον θετικά, αλλά πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητα του κόσμου»

Ο κ. Ξυδάκης ρωτήθηκε αν και κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να εξασφαλίσει κάποια άνεση κινήσεων έπειτα από τον Αύγουστο του 2018, εάν δεν κατορθώσει η κυβέρνηση να επανεξεταστούν και να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Το ύψος των πλεονασμάτων και η διάρκεια των αντίστοιχων στόχων συναρτώνται ευθέως προς τη ρύθμιση του χρέους» απάντησε και πρόσθεσε:

«Γιατί ζητάμε ρύθμιση του δημόσιου χρέους; Για να μην χρωστάμε πολλά σε πενήντα χρόνια; Όχι ασφαλώς. Τη ζητάμε για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο και δημοσιονομικές ανάσες. Όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά σε αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία επιχειρούμε να πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας (…) Αλληλένδετα είναι αυτά τα δυο. Εάν ελαφρυνθεί το χρέος, έχουμε κατά πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις και στην περίοδο έως το 2022, για την οποία έχουμε δεσμευτεί σε υψηλά πλεονάσματα. Κι εφ’ όσον αυτά χαμηλώσουν, θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε και την κοινωνία».

Το πρώτο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Ξυδάκης, είναι «πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα». Και πρόσθεσε: «Τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι μάλλον θετικά, αλλά μας ενδιαφέρει – και πρέπει να μας ενδιαφέρει- πρωτίστως η καθημερινότητα, η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Αυτό δεν το ξεχνάμε».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις πολιτικές διεργασίες κι εξελίξεις στην Ευρώπη, ειδικά δε τις εκλογές στην Ιταλία. Επεσήμανε ότι υφίσταται τεράστιο κενό στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς στην ουσία έχει «εξαϋλωθεί» η Αριστερά, παρά τις παραδόσεις του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (PCI).

Το συμπέρασμα που προκύπτει, σχολίασε ο κ. Ξυδάκης, είναι ότι χρειαζόμαστε Αριστερά που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και η οποία θα αλλάζει, χωρίς όμως να ξεγράφει την ιστορία και τις ιστορικές καταβολές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια