Header Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Εκκρεμεί η λογοδοσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «πάρτι» διαφθοράς στην Υγεία

«Οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχετικά με τους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι αποκαλυπτικές για το πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς που είχε στηθεί στον χώρο της υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τονίζει η Κουμουνδούρου υπενθυμίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε με αποφασιστικότητα στο ξήλωμα όλου αυτού του κυκλώματος που υπονόμευε το αγαθό της δημόσιας υγείας»

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σχετικά με τους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι αποκαλυπτικές για το πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς που είχε στηθεί στον χώρο της υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το έλλειμμα που παρουσιάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο από το 2007 ως το 2014, ανέρχεται στο ποσό των 227,9 εκατομμυρίων ευρώ! Επιπλέον, ο Π. Πολάκης κατήγγειλε ότι το 2011 απεγκαταστάθηκε το λογισμικό πρόγραμμα στο οποίο συγκεντρώνονταν τα λογιστικά στοιχεία του οργανισμού, και μέχρι το 2014 ο οργανισμός έπαψε να τηρεί λογιστικά βιβλία!

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο χώρος της δημόσιας υγείας αποτελούσε ένα πεδίο διασπάθισης δημόσιου χρήματος με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των κάθε λογής πελατειακών σχέσεων που είχαν αναπτύξει τα δύο αυτά κόμματα. Η ζημία που προκάλεσαν οι πρακτικές αυτές στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε με αποφασιστικότητα στο ξήλωμα όλου αυτού του κυκλώματος που υπονόμευε το αγαθό της δημόσιας υγείας. Αυτό που εκκρεμεί είναι η λογοδοσία από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για όλες αυτές τις αθλιότητες».

Όσον αφορά την δικαστική διερεύνηση των νέων αυτών στοιχείων, ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντ. Μπαλωμενάκης, ανέφερε σήμερα στο «Κόκκινο» ότι «σύμφωνα με το νόμο, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ελέγξει κάθε τι που υποπίπτει στην αντίληψή του, αλλά και εμείς πήραμε χτες απόφαση (στην αρχή ομόφωνα και μετά με επιφύλαξη της ΝΔ) να αποστείλουμε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Πολάκη τα πρακτικά "ιδιαιτέρως" στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, με επισήμανση ότι αυτά αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τη διακίνηση του χρήματος συνολικά».
 
Αναλυτικά όσα τόνισε ο Αντ. Μπαλωμενάκης στο «Κόκκινο»

«Έως το 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένο λόγω του ότι είχε εκφύγει από το δημόσιο λογιστικό, είχε λογιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα έβαζε και ορκωτούς ελεγκτές και κοινοποιούσε τους απολογισμούς στο υπουργείο Υγείας. Μετά, άρχισε να κρατάει μπακαλοτέφτερα, φύλλα xls με λογαριασμούς, τα οποία προστίθεντο, μπορούσαν να αφαιρεθούν, κτλ., δεν ήταν συνεκτικό το σύστημα», δήλωσε την Πέμπτη στο «Κόκκινο» ο κ. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Για όσα αποκάλυψε ο κ. Πολάκης, ο ίδιος είπε ότι «όσον αφορά τις εισροές από το 2007 ως το 2014, πραγματικό χρήμα 750 εκατ. ευρώ βεβαιωμένα και από την προέλευση και από τον λήπτη, υπάρχει η εξής ιδιομορφία: δεν μιλάμε για προϋπολογισμό κάπως σαφή, αλλά για απολογισμό. Κοινοποιούσε στο υπουργείο απολογισμούς με μία άθροιση απολογισμών, με δικές τους υπογραφές, όπου φαίνεται ότι έχουν ξοδευτεί 522 εκατ. ευρώ, καταγραφές και παραδοχή δική τους. Μία απλή αφαίρεση λοιπόν, μαζί με ένα αποθεματικό 3,7 εκατ. ευρώ που υπήρχε, αφήνουν ένα υπόλοιπο 238 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε επίσης ότι «οι αναλήψεις δεν γίνονταν με επίσημα παραστατικά που θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήταν απλές εντολές, χωρίς αιτιολόγηση επάνω ή κάποιον λογαριασμό για αυτές. Έδινε ο διευθυντής ένα πληρεξούσιο, "πήγαινε παιδί μου να πάρεις τόσα εσύ, τόσα εσύ, τόσα εσύ". Υπήρχε απόλυτο χάος, δεν ήταν τυχαίο, εξυπηρετούσε κάποιους. Πιθανότατα, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα μπορεί να επέστρεφε "μαύρο" στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ότι υπήρχε "μαύρο" πολιτικό χρήμα διακινούμενο μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εμφανές».

Όσον αφορά την δικαστική διερεύνηση των νέων αυτών στοιχείων, ο κ. Μπαλωμενάκης ανέφερε ότι «σύμφωνα με το νόμο, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ελέγξει κάθε τι που υποπίπτει στην αντίληψή του, αλλά και εμείς πήραμε χτες απόφαση (στην αρχή ομόφωνα και μετά με επιφύλαξη της ΝΔ) να αποστείλουμε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Πολάκη τα πρακτικά "ιδιαιτέρως" στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, με επισήμανση ότι αυτά αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τη διακίνηση του χρήματος συνολικά».

Σημείωσε επίσης ότι «επειδή υπάρχουν αρκετές δικογραφίες (πάνω από τρεις) σε εξέλιξη σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι αναγκαστικό είτε να συσχετιστούν τα νούμερα αυτά με τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες είτε να ανοίξει άλλη δικογραφία. Αυτό θα το αποφασίσει η εισαγγελία».

Τι ανέφερε την Τετάρτη ο Π. Πολάκης για τη «μαύρη τρύπα» των 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Αποκαλύψεις για τη «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή στοιχεία που ήρθαν στο φως μόλις πριν 10 μέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε «ληστεία του ελληνικού λαού», καθώς όπως αποκάλυψε από το 2007 έως το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τα έξοδα του ανήλθαν σε 522.297.387 εκατ. ευρώ, αλλά το αθροιστικό υπόλοιπο του οργανισμού στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε εύλογα ο Παύλος Πολάκης και ζήτησε επιτακτικά την παρέμβαση εισαγγελέα. «Αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας.

Έκανε γνωστό επίσης πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα. Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε μέχρι σήμερα εικόνα του όλου. «Το 2011 αποφασίστηκε να εξαιρεθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ από το δημόσιο λογισμικό και η διαχρονική συμμορία με αρχιμαέστρο τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου διέγραψε όλο το ιστορικό και δεν έχουμε στοιχεία για τα λογιστικά (βιβλία εσόδων εξόδων) για τα χρόνια από το 2011 εως και το 2014», είπε συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας ότι για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

Η λογική ήταν «φάτε παιδιά να φάμε» κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε την «offshore» του υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε επίσης πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε πάνω από 30 λογαριασμούς σε τράπεζες (για την ακρίβεια 36, όπως αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), γεγονός που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Εξηγώντας μάλιστα το πως προέκυψε αυτή η τεράστια «μαύρη τρύπα», ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι οι αναλήψεις από όλους αυτούς τους λογαριασμούς γίνονταν με πληρεξούσιο από τον υπόδικο πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ώστε να μην υπάρχουν επίσημα παραστατικά και να χάνεται… στο διάστημα η ροή του μαύρου χρήματος.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι πληρώνονταν προμήθειες και υπηρεσίες δύο φορές, κάνοντας λόγο για «συμμορία» μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια