Header Ads

«Κάποιοι σπεκουλάρουν στις πλάτες των εργαζομένων με στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ»

Τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με την βλάβη του αγωγού της Αραβησσού έδωσε ο Γιώργος Μιτώνας, εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ που συμμετείχε στις εργασίες αποκατάστασης απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν για καθυστερήσεις και λάθος αντιμετώπιση. Επεσήμανε ακόμη ότι τα σχόλια αυτά εν πολλοίς ειπώθηκαν από ανθρώπους που επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να την απαξιώσουν συνειδητά.

«Την Τρίτη δεχτήκαμε μια κλήση ως συνεργείο ότι υπάρχουν νερά στην βιομηχανική Σίνδο, εκεί διαπιστώσαμε ότι είχε πλημμυρίσει ο τόπος. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να δούμε από πού προέρχεται η βλάβη, διαπιστώσαμε ότι προέρχεται από τον αγωγό της Αραβησσού και τέθηκε σε διαδικασία η αποκατάσταση της βλάβης που κράτησε μέχρι την Παρασκευή» είπε αρχικά ο εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ.

Απέρριψε αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη ότι ο αγωγός ήταν από πριν σπασμένος και ότι υπήρχε διαρροή που σταδιακά γιγαντώθηκε απαντώντας ότι υπήρχε μια παλαιότερη βλάβη που αφορούσε, όμως, το τοπικό αγροτικό δίκτυο της ΕΥΑΘ. «Οι ποσότητες του νερού που έρχονται από την Αραβησσό μετριούνται, γνωρίζουμε την ποσότητα που διέρχεται. Εκείνες τις μέρες φαίνεται η διαφορά που υπήρχε στην είσοδο και την έξοδο του νερού» σημείωσε.
Σχετικά με τα ερωτήματα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ «πως είναι δυνατόν να έχει σπάσει αγωγός με οπλισμένο σκυρόδεμα» απάντησε ότι: «όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο ζωής και έχουν φθορές. Δεν είναι απίθανο να έσπασε ένας παλιός αγωγός, που είναι δύσκολο να συντηρηθεί».

«Επειδή ακούμε πολλά αυτές τις μέρες. Χρειάστηκε ένα ολόκληρο 24ωρο για να μαζέψουμε τα νερά για να φτάσουμε να δούμε το σπάσιμο. Τις πρώτες μέρες γινόταν μόνον άντληση για να πλησιάσουμε τη βλάβη» δήλωσε ο κ. Μιτώνας ενώ σχετικά με το αν θα μπορούσε να κλείσει με άλλον τρόπο η βλάβη ξεκαθάρισε: «Επρόκειτο για ένα σπάσιμο που έφευγαν περίπου 2.000 κυβικά την ώρα, δεν υπήρχε ράγισμα, όπως το 2010, που δεν κόπηκε το νερό στην πόλη, που και τότε δουλεύαμε επί 5 μέρες χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα στην πόλη. Η κάθε βλάβη είναι διαφορετική. Στην δική μας περίπτωση ήταν παρόμοια με αυτή που έγινε το 2004 με σπάσιμο του αγωγού όπου και τότε κόπηκε η τροφοδοσία του νερού από την Αραβησσό. Μιλάμε όμως για άλλα μεγέθη. Η ΕΥΑΘ δεν τροφοδοτούσε τότε το Ωραιόκαστρο, την Ευκαρπία, τη Πυλαία και άλλες περιοχές. Αν τότε που είχε γίνει η βλάβη σε σχέση με σήμερα λάβουμε υπόψη και τις περιοχές που προστέθηκαν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως είναι λογικό να μην φτάνει το νερό για όλους».

«Αν ρωτήσετε αυτούς που λένε ότι δεν προβλέψαμε και ότι αργήσαμε "τι πρέπει να γίνει με την ΕΥΑΘ" θα απαντήσουν ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Μεταξύ τύρου και αχλαδιού κανείς μπορεί να πει άπειρα πράγματα. Εγώ όμως τους προκαλώ να καθίσουν και να κάνουν κάτι παραγωγικό και να προτείνουν πως θα γίνει να μην εξαρτιόμαστε μόνο από τον Αλιάκμονα και να γίνει αντικατάσταση του αγωγού από Αραβησσό. Από το 1978 και μετά εντάχθηκε ο Αλιάκμονας και όχι ολόκληρος γιατί περιμένουμε να γίνει η β` φάση του διυλιστηρίου. Είναι μια συνειδητή απαξίωση των εγκαταστάσεων και του προσωπικού της ΕΥΑΘ για να μπορέσει να πουληθεί πιο εύκολα. Θέλουν να αποσαρθρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε και έδειξε ότι το 98% των πολιτών της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε δεν θέλει να πουληθεί το νερό. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους, ότι έγιναν αγώνες για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και σπεκουλάρουν στην ταλαιπωρία του καταναλωτικού κοινού και τις πλάτες των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τις ιδέες τους, ότι έπρεπε να πουληθεί η ΕΥΑΘ και ότι αν ιδιωτικοποιούνταν θα διορθωνόταν πιο γρήγορα η βλάβη» σχολίασε ακόμη.

Ακόμη υπενθύμισε ότι πριν γίνουν οι 150 προσλήψεις στην ΕΥΑΘ μέσω ΑΣΕΠ αυτές οι θέσεις καλύπτονταν με μπλοκάκια είτε με παροχή προσωπικού από εργολάβους. Σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιτώνας, υπήρχε το μειονέκτημα ότι δεν έμενε η τεχνογνωσία στην εταιρεία. «Εμείς θέλουμε ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μένει και η τεχνογνωσία σε εμάς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ.

Τέλος, εξέφρασε την πικρία του για σχόλια που ακούστηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια σχετικά με τον κόπο των εργαζομένων όλες αυτές τις μέρες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βαλλόμαστε ως εργαζόμενοι. Θα κριθούμε και είμαστε στη διάθεση όλων να πούμε τι έγινε. Αυτό που μας λυπεί, όμως, είναι ότι ενώ για πέντε μέρες είχαμε για σπίτι μας το χωράφι και ξεπεράσαμε το όριο των αντοχών μας, γνώριζαν ότι το κάναμε για να πάρει νερό ο κόσμος και οι οικογένειές μας καθώς από το ίδιο νερό πίνουμε όλοι, κάποιοι σχολίαζαν ότι είμαστε οι τεμπέληδες και να πεθάνουμε από καρκίνο κ.α.» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια