Header Ads

Εφικτή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εντός Ιουνίου

http://www.avgi.gr/documents/10179/8901215/9a.jpg/653f8595-6db2-40d1-b528-493e41af1c0f?t=1526445311416&imageThumbnail=3

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της "Α"

Με τη διένεξη ΔΝΤ και Γερμανίας να παραμένει σε εκκρεμότητα και τον Πολ Τόμσεν να στέλνει μήνυμα προς το Βερολίνο ότι θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι την 1η Ιουνίου, όπως άλλωστε είχε γράψει χθες κατ' αποκλειστικότητα η “Α”, ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής. Στόχος είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τις 24 Μαΐου, κάτι το οποίο θεωρείται εφικτό, καθώς ήδη το κείμενο συντάσσεται, ενώ ορόσημο για την τελική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης λογίζεται το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ούτως ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου και φυσικά χωρίς την ανάγκη για πιστοληπτική γραμμή, όπως ξεκαθάρισε χθες για πολλοστή φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε χθες πως "Ο πρωθυπουργός εξάλλου, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε 'νεοραγιαδισμό' την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας, είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος".

Αποστάσεις

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Α». Ο ίδιος παραδέχτηκε την ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους. Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Το εναλλακτικό σενάριο

Τούτων δοθέντων, το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζεται με το «σήμα» που θα δοθεί στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούσαν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, τίθεται το θέμα του εάν θα υλοποιηθεί η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, ύστερα από απαίτηση του ΔΝΤ, εφόσον το Ταμείο δεν συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος. Ο αξιωματούχος ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι της ώρας» αφήνοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Εντός χρονοδιαγράμματος

Στα της διαπραγμάτευσης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια, ενώ ακολουθούν η γενική επισκόπηση και η δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη Staff Level Agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας με νόημα πως εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα, δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την τρίτη αξιολόγηση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (όπως έγραψε χθες η «Α», το αναπτυξιακό σχέδιο έχει ήδη συμφωνηθεί).

Έδαφος για εθνική bad bank

Θετικές στο ενδεχόμενο δημιουργίας εθνικής «κακής» τράπεζας (National Asset Management Company) τάχθηκαν πηγές των θεσμών με γνώση της κατάστασης. Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο των τραπεζών, το εργαλείο αυτό είναι θετικό και αποδοτικό, ενώ για τη δημιουργία μιας εθνικής «κακής» τράπεζας ανέφεραν πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει στις τράπεζες διαπραγματευτική ισχύ, ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα γράψουν ζημίες, καθώς τα δάνεια θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς. Σημείωσαν πάντως ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισαν ως “θετική έκπληξη” τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο, με τη μεγαλύτερη να αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κανένας στόχος για πλειστηριασμούς

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ανέφεραν ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτό το εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα διεμήνυσαν ότι δεν έχουν «κάποια συγκεκριμένη προτίμηση» σε οποιοδήποτε εργαλείο μείωσης, ξεκαθαρίζοντας ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας ποσοτικοποιημένος στόχος επίτευξης για διενέργεια πλειστηριασμών.

Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Το ένα μέρος αποπληρώνεται, το άλλο «παγώνει» για κάποια χρόνια και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του πρώτου μέρους, το δεύτερο μπορεί στο τέλος να διαγραφεί.

Α 
Α 

Δεν υπάρχουν σχόλια