Header Ads

Δ. Τζανακόπουλος για απόφαση Eurogroup: Ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει

Ιστορική απόφαση, που διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ήρθε ύστερα από μεγάλες δυσκολίες οκτώ χρόνων και τριών προγραμμάτων και αξίζουν όλες οι προσπάθειες που έγιναν, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, γιατί «διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία».

«Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία χωρίς το βραχνά του ελληνικού χρέους ως μια διαρκή ενόχληση. Οι χθεσινές αποφάσεις διασφαλίζουν την επιμήκυνση του κα με τα δέκα χρόνια χάριτος, με το μαξιλάρι ρευστότητας έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου χωρίς άγχος και πιέσεις».

«Το κριτήριο που είχαμε θέσει για τη συμφωνία αυτή ήταν να είναι πειστική στις αγορές, ότι το χρέος μετά την αλλαγή του προφίλ του, καθίσταται βιώσιμο και δεν υπάρχει κίνδυνος να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Το κριτήριο αυτό ικανοποιήθηκε απολύτως» υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος παραπέμποντας στο πρωτοσέλιδο των Financial Times που μιλά για «ιστορική συμφωνία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ανάπτυξη «χωρίς τον βραχνά του χρέους ως διαρκή ενόχληση» και πρόσθεσε ότι η απόφαση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πλέον υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίζονται χρήματα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Δημόσιο «χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει» πλέον.
 
"Μεγάλη διαπραγματευτική και πολιτική επιτυχία"

Επαναφέροντας τη συζήτηση του PSI o κ. Χατζηδάκης ξύνει τη δική του την πληγή συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος εξηγώντας ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. το 2010 είχαν να διαχειριστούν ένα χρέος που ήταν στο 110-115% κατά τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης 2012 – 2015, το ελληνικό χρέος εκτοξεύτηκε στο 180% μετά το PSI. Τα αποτελέσματα που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλυσαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αντίθετα την βύθισαν περισσότερο».

Σήμερα μιλάμε για την «οριστική λήξη των μνημονίων» και μην ξεχνάμε ότι «τα σημερινά αποτελέσματα θεωρούνταν αδύνατα καθώς όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές γιατί θα ήταν ένα ναρκοπέδιο»

Μεγάλη πολιτική και διαπραγματευτική επιτυχία χαρακτήρισε την συμφωνία στο Eurogroup καθώς όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020».
 
"Να μην ποντάρει η Ν.Δ. όλα της τα λεφτά στην αντιπολίτευση για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Θα τα χάσει"
Αναφερόμενος στην μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup λέει πως «δεν εξαρτώνται πλέον οι εκταμιεύσεις από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων». Δεν υπάρχει δηλαδή καταναγκαστικός μηχανισμός πλέον, τις μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση να τις ιεραρχήσει. Βεβαίως υπάρχει ο στόχος του 3,5% αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης καθώς και να μην αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ή τις αντικειμενικές αξίες.

Για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που με ρωτάτε «όλα εξαρτώνται από την σας έλεγα ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση γιατί θα τα χάσει.»
 
Πλήρως αποτυχημένος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κ. Μητσοτάκης
"Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν περιθωριακά περιστατικά που προκύπτει ότι έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ σε συνεργασία με μέλη και στελέχη της ΧΑ. Η ΝΔ έχει μετατοπιστεί και εκφυλιστεί από φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα σε κόμμα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά".

"Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Δεσμεύεται στους ευρωπαίους και τους γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τη Συμφωνία και έρχεται εδώ και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, φλερτάρει με ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για πογκρόμ αριστερών και επιστρέφει στον παραδοσιακό λόγο της εθνικοφροσύνης. Είναι ένας πλήρως αποτυχημένος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Συντάκτης: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια