Header Ads

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Εφόσον δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπ’ όψιν και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το «ναι».


»Σε περίπτωση που κερδίσει το «όχι» έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στα Σκόπια και ερωτηθείς για τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.

Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).
Τι δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Tο δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ όσον αφορά την περίπτωση απόρριψης του δημοψηφίσματος.

Σε μία εκτενή συνέντευξη στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου ο Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλάει για τη «Μακεδονία» και τον «μακεδονικό λαό», ο υπουργός υποστηρίζει ότι η πρόκληση στο δημοψήφισμα «έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους».

«Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

»Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα.

»Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η “Μακεδονία” θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση.

»Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη “Μακεδονία” στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία.

»Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται», επισημαίνει ο Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας.

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή.

»Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης.

»Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα.

»Το δημοψήφισμα έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή.

»Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση.

»Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το “ονοματολογικό”.

»Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Όσο για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ.

»Αλλά λέω πάντα σε Ρώσους διπλωμάτες: “Το “μακεδονικό” κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

»Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%”».

Δεν υπάρχουν σχόλια