Header Ads

Τα ψεύδη του "Μακεδονικού αγώνα"

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΈτυχε πρόσφατα και έγινα «κοινωνός» ενός κειμένου που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και υπογράφεται από την «Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης» και το οποίο προσκαλεί τον κόσμο σε (ένα ακόμα) συλλαλητήριο στις 30/09 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το κείμενο εκτός από την ανωτέρω πρόσκληση, παραθέτει 9 υποτιθέμενες συνέπειες που θα προκληθούν μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για μια ακόμα μπουρδολογία ολκής που βασίζεται με ψεύδη, μισές αλήθειες, ανακρίβειες και κινδυνολογία. Η γνωστή δηλαδή συνταγή ενός ψευδο-εθνικιστικού τόξου που απευθύνεται σε πολίτες και τους αντιμετωπίζει ως χαζούς, ως κορόιδα, ως ευκολοπιστούς που άγονται και φέρονται ως άβουλα όντα τα οποία μπορεί να μανιπιουλάρονται κατά το δοκούν εξυπηρετώντας αλλότριες ατζέντες (βλ. ρωσικά και τούρκικα συμφέροντα που πλασάρονται ως «πατριωτικές» θέσεις). Προσωπικά θα ήμουν προσβεβλημένος εφόσον διαπίστωνα ότι με αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο…Ελπίζω όσοι διαβάσουν το παρακάτω να νιώσουν το ίδιο και να πράξουν αναλόγως.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Αναφέρεται πως σύμφωνα με το άρθρο 13 της συμφωνίας, οι ψαράδες της ΠΓΔΜ (το «Μ» σημαίνει Μακεδονία για να μην ξεχνιώμαστε…) θα έχουν το δικαίωμα να ψαρευουν ελεύθερα από την Θες/νική έως την Λήμνο (οριοθέτησαν και την περιοχή τρομάρα τους!). Ψέματα!

Το άρθρο 13 αναφέρει πως τα «συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Δικαιο της Θάλασσας…». Το ίδιο ακριβώς άρθρο υπάρχει και στην ενδιάμεση συμφωνία του ’95 που βρίσκεται ΗΔΗ εν ισχύει τώρα που μιλάμε. Μπορούνε οι Θεσσαλονικείς να κάνουν μια βόλτα στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας να ρωτήσουν τους ψαράδες αν «μένουν» καθόλου ψάρια μετά της «επέλαση» του στόλου των Σκοπίων…Στα σοβαρά τώρα. Η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ και κατά συνέπεια όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα να ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό. Αφού η Ελλάδα ορίσει ΑΟΖ στο Αιγαίο τότε με βάση το δίκαιο της θάλασσας, η Ελλάδα και το τότε κράτος της «Βόρειας Μακεδονίας» θα έλθουν σε διμερή συμφωνία που θα αφορά ΜΟΝΟ στο περίσσευμα της αλλιειας.

Καθώς το θέμα είχε αρχικώς ανακινηθεί εντός της Βουλής από τον κ. Μανιάτη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη απαντηθεί αρμοδίως και έγινε ήδη σχετική δημόσια σύζήτηση. Στον παρακάτω σύνδεσμο http://ellinikahoaxes.gr/…/ta-skopia-apoktoyn-prosvasi-sti…/ μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν πως και γιατί καταρρίπτεται ο σχετικός μύθος.

2) Αναφέρεται πως σύμφωνα με το άρθρό 2, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ασκήσει το δικαίωμα του Bέτο σχετικά με την ένταξη της «Βόρεια Μακεδονίας» σε διεθνείς οργανισμούς (αναφέρομαι στον κράτος αυτό με το νέο του όνομα διότι μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια του αρ. 2 και αυτό ΘΑ είναι το μόνο όνομα αυτού του κράτους).

Πράγματι, αυτή η πρόνοια υφίσταται και ορθώς καθώς θα ισχύσει ΜΟΝΟ μετά της επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αφού η ΠΓΔΜ έχουν αποδεχτεί όλους του όρους που έχουν τεθεί στην παραπάνω συμφωνία, έχει κάνει με τον πιο επίσημο τρόπο (αλλαγή συντάγματος και υπογραφή διεθνής συμφωνίας) όλες τις απαιτούμενες αναγνωρίσεις έναντι του ελληνικού κράτους. Για όσους δεν το γνωρίζουν ΗΔΗ από την ενδιάμεση συμφωνία του ’95 η Έλλαδα έχει αποποιηθεί αυτού του δικαιώματος και σε περιπτωση που το ασκούσε θα παραβίαζε τους όρους αυτής της συμφωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 απείλησε με άσκηση Βέτο (γνωρίζοντας ότι θα καταδικαζόταν για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας) αλλά ΔΕΝ χρειάστηκε ποτέ επισήμως να το ασκήσει!

Συνεπώς, αφού η ΠΓΔΜ θα έχει προχωρήσει ήδη στις όποιες αλλαγές ήθελε η ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει πλέον ο λόγος ύπαρξης της απειλής του Βέτο. Θα τα έχουμε καταφέρει η ΠΓΔΜ να μην αμφισβητεί πια με τον πιο επίσημο τρόπο την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου, να αποκηρύξει την χρήση αρχαίων συμβόλων ως δικά της, θα έχει αναγνωρίσει ότι η γλώσσα της είναι σλαβική, θα έχει άρει τις όποιες αλυτρωτικές βλέψεις της που υπάρχουν στον ισχύον σύνταγμα της ( τώρα αν υπάρχουν άνθρωποι που φοβόντουσαν την στρατιώτική «ισχύ» της ΠΓΔΜ τι να πω…?).

3) Η παράγραφος 14 ουσιαστικά ορίζει τομείς περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η λέξη κλειδί είναι «συνεργασία», για την οποία είναι τουλάχιστον αυθαίρετο, για να μην πω ανόητο, να την ερμηνεύει κανείς ως «δωρεάν βοήθεια»…Με δυο λέξεις, η παρατήρηση (3) είναι παντελώς ανυπόστατη.

4) Το άρθρο 8 αναφέρεται και ρητώς και ουσιαστικά εμμέσως σε υποχρεώσεις του «Δεύτερου Μέρους», δηλαδή της ΠΓΔΜ...Αυτοί ήταν που έλεγαν πως είναι απογονοι του Μ. Αλεξάνδρου, είχαν αλυτρωτικούς χάρτες, χρησιμοποιούσαν αρχαιο-ελληνικά σύμβολα, είχαν ανακρίβειες στα σχολικά τους βιβλία κτλ κτλ. Με την συμφωνία των Πρεσπών, η ΠΓΔΜ αναγνωρίζει ότι όλα αυτά ήταν ψεύδη και πολιτική προπαγάνδα και δεσμεύονται να τα αλλάξουν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων! Πρόκειται για τεράστια επιτυχία της ελληνικής πλευράς και ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει όσα υποστηρίζονται στο συγκεκριμένο σημείο του αρχικού κειμένου.

5) Κανένας μορφωμένος Έλληνας, πόσο μάλλον κάποιος που έχει την ιδιότητα του ιστορικού, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το σύνολο του γεωγραφικού χώρου, όπως αυτός διαμορφώνόταν κατά την πάροδο των 2500 προηγούμενων ετών, που λεγόταν ιστορικά «Μακεδονία» είναι μόνο Ελληνικός.

Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι στο άρθρο 7, δεν γίνεται καμία αναφορά σε νομικές συνέπειες σε πρόσωπα που τυχόν θα προβούν σε αλυτρωτικές προπαγάνδες, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι τόσο χαζό που μόνο κάποιος τελείως ανιστόρητος μπορεί να το υποστηρίξει.

6) Στους πολίτες της ΠΓΔΜ όντως αναγνωρίζεται πως η ιθαγένεια τους (και ΟΧΙ η εθνικότητα!) θα είναι «Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς και η γλώσσα τους είναι η «Μακεδονική».

ΑΛΛΑ αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια. Το άρθρο 1, παρ. 3.δ ορίζει πως:

“Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7”

To άρθρο 7 λοιπόν καθορίζει λοιπόν πως τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» είναι διαφορετικά μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα ότι “o Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτή της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» ανήκει σ αυτό που ονομάζεται Ελληνική Μακεδονία και η άλλη πλευρά αναγνωρίζει ρητώς ότι τα «Μακεδονικά» χαρακτηριστικά της είναι «διακριτώς διαφορετικά» με αυτά της Ελληνικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, αναφορικά με την γλώσσα (αφού επικαλείται η ίδια συμφωνία των Πρεσπών αναγνώριση της «Μακεδονικής» ήδη από το 1977 εκ μέρους της Ελλάδας) ορίζεται πως αυτή η γλώσσα είναι σλαβική (άρα δεν έχει καμία σχέση με τους ελληνιστικούς χρόνους!) και υπάρχει και ρητή διατύπωση πως αυτή η γλώσσα “δεν έχει σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βορειας περιοχής του Πρώτου Μέρους” (την Ελλάδα δηλαδή).

7) Άλλο ένα σημείο, ουσιαστικά ταυτόσημο με το σημείο (3), που όπως ειπα και παραπάνω είναι πρακτικώς ανόητο και δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση. Πρόκειται περί ανοησίας.

8) Είναι χαζό και να σχολιάσει κανείς το συγκεκριμένο σημείο. Προφανώς όσοι «έχουν τυπικά την δυνατότητα να έρχονται από την FYROM» θα γίνονται δεκτοί από την Ελλάδα. Ουσιαστικά μιλάμε για ελεύθερη πρόσβαση ατόμων που έχουν την «τυπική δυνατότητα» δηλαδή νόμιμα και αναγνωρισμένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Έλεος κάπου δηλαδή…

9) Εξίσου ανόητο είναι και το συγκεκριμένο σημείο. Τα εμπορικά επιμελητήρια, εφόσον μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων αυτό θα κάνουν. Κοινώς, αν μπορούν οι επιχειρήσεις, που εκπροσωπούνται από τα επιμελητήρια, να βγάλουν λεφτά κάνοντας δουλειές θα μπορούν να το κάνουν. Δηλαδή μέχρι σήμερα ελληνικές και εταιρίες από την ΠΓΔΜ δεν κάνουν δουλείες μαζί?

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μεγάλη νίκη της Ελληνικής διπλωματίας και κατοχύρωση της ελληνικότητας της αρχαίας ιστορίας μας. Πάρα πολλοί Έλληνες λοιπόν «συνυπέγραψαν» και αν λεγόταν και όλη η αλήθεια για την συμφωνία, σχεδόν όλοι οι Έλληνες που δεν έχουν αλλότρια συμφέροντα θα την υποστήριζαν.

από το facebook
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια