Header Ads

Τουλάχιστον πολιτικές οι ευθύνες τεσσάρων υπουργών για το ξεπούλημα του Ντυνάν

Το πόρισμα της Εξεταστικής θα σταλεί στις εισαγγελικές αρχές - Οι ευθύνες αφορούν "τόσο την παραβίαση του συντάγματος και του νόμου όσο και τη μη ορθή διαχείριση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ερυθρού Σταυρού προς το ΚΙΕΝ ως προς τις διατάξεις που αφορούσαν τον κοινωφελή σκοπό" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Τζαμακλής επισημαίνοντας πως το πόρισμα δεν θα μείνει εν κενώ

Τέσσερις υπουργοί παρενέβησαν νομοθετικώς στη μεθόδευση της πώλησης του νοσοκομείου Ντυνάν και έχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Πρόκειται για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι «παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους». Οι πολιτικές ευθύνες τους, τόνισε ο Χ. Τζαμακλής, «είναι σαφείς και μεγάλες» και αφορούν «τόσο την παραβίαση του συντάγματος και του νόμου όσο και τη μη ορθή διαχείριση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ερυθρού Σταυρού προς το ΚΙΕΝ ως προς τις διατάξεις που αφορούσαν τον κοινωφελή σκοπό».

Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Νικολόπουλο μετά την ανάγνωση του πορίσματος. «Όλο αυτό ήταν ένα κείμενο φιλολογικού περιεχομένου για το τι πρέπει να κάνουν άλλοι;» ρώτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής. «Άλλες οι αρμοδιότητες της Εξεταστικής και άλλες της Προκαταρκτικής. Λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Μέχρι εκεί είναι η δικαιοδοσία μας. Το πόρισμα δεν θα μείνει εν κενώ. Θα σταλεί στις εισαγγελικές αρχές», του απάντησε ο Χ. Τζαμακλής.
 
Ν.Δ.: Έρευνα για 4.500.000 ευρώ

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. αποδέχεται έρευνα μόνο για τη μη αναγγελία του Ελληνικού Δημοσίου στον πλειστηριασμό του Ντυνάν για ποσό περίπου 4.500.000 ευρώ, ενώ επιφυλάχθηκε να καταθέσει συνολικό πόρισμα για όλα τα σκάνδαλα στην Υγεία. Σημειώνεται η διαφωνία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως προς τον χαρακτήρα του Ντυνάν, όπου η μεν Ν.Δ. θεωρεί ότι ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα, το δε ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα αλλά κοινωφελή.

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε σχολαστικά τη «διδακτική» ιστορία του Ντυνάν, τόσο ως προς το πώς το χρησιμοποίησε το πολιτικό σύστημα για δικές του επιδιώξεις (εκατοντάδες διορισμοί με «χαρτάκια» πολιτικών, δωρεάν νοσηλείες πολιτικών προσώπων και συγγενών τους κ.ά.) όσο και για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών. Ο Χ. Τζαμακλής τόνισε πως το Ντυνάν ήταν κοινωφελές ίδρυμα και πρόσθεσε πως, όταν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ο σκοπός του ιδρύματος, το σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να λυθεί το ίδρυμα.

«Δεν προκύπτει καμία ευθύνη των εμπλεκομένων πολιτικών. Οι πράξεις τους και οι νομοθετικές τους πρωτοβουλίες έγιναν με διαφάνεια και νομιμότητα και προς υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Επικροτούμε τις διώξεις και τις αποφάσεις για την περίοδο Μαρτίνη και θεωρούμε ότι εκείνη η περίοδος πρέπει να διερευνηθεί», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς.

«Δεν ξέρω αν ο Ποινικός Κώδικας θα βάλει καινούργιο άρθρο που θα λέει αν ο υπουργός απάντησε ειλικρινώς ή όχι στην Επιτροπή, γιατί γι’ αυτό κατηγορείται ο Ανδ. Λοβέρδος», είπε η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «Υπήρξε πληθώρα διαρροών πριν από το πόρισμα που δεν επιβεβαιώθηκαν. Αν υπήρχαν στοιχεία θα έπρεπε η Επιτροπή να προτείνει Προκαταρκτική αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και δεν προσυπογράφουμε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιγράφεται και συγκεκριμένα αξιόποινη στάση. Αποδέχθηκε η πλειοψηφία υπαινικτικούς ισχυρισμούς εναντίον εργαζόμενων και επιστημονικών συνεργατών και αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι στόχος είναι η σπίλωση των προσώπων αυτών και κυρίως των πολιτικών προσώπων».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης δήλωσε ότι θα καταθέσει ενιαίο πόρισμα στο τέλος της διαδικασίας.
 
"Προμελετημένο έγκλημα"

«Το Ντυνάν είναι μέγα σκάνδαλο. Είναι στην κυριολεξία ένα πραξικόπημα που έχει προαναγγελθεί. Ένα προμελετημένο έγκλημα. Οδηγήθηκε στην απαξίωση. Έγινε κλειστή λέσχη και ευνοήθηκε μια ελίτ που έπαιρνε τηλέφωνα. Δεκάδες οι αργόμισθοι. Δάνεια απίστευτα. Είναι όμως χυδαίο να ακούω από τους τότε υπουργούς Υγείας να υποστηρίζουν ότι οι όποιες ευθύνες για την υπόθεση αυτή έχουν παραγραφεί. Είναι σχεδόν ομολογία. Ο λαός μάς βλέπει», υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
 
"Ρουσφετολογικό όργιο"

«Ευθύνες πολιτικών γι’ αυτό το ρουσφετολογικό όργιο υπάρχουν, όπως και για το γεγονός ότι άφησαν να καταρρεύσει υπό το βάρος της κακοδιοίκησης ένα νοσοκομείο, στο οποίο θα έπρεπε να έχει την προσοχή της η πολιτική ηγεσία», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε: «Ποινικές ευθύνες υπουργών όμως, μέσα σ’ αυτό το δαιδαλώδες καθεστώς που ίσχυε για το Ντυνάν, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια