Header Ads

Π. Σκουρλέτης: Καθαρός πολιτικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

Την εκτίμηση ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα καθαρό πολιτικό τοπίο, στο οποίο στόχευσε εξαρχής ο Πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία που έλαβε, καθώς και ότι οι εθνικές εκλογές θα εξελιχθούν «σε ντέρμπι», διατύπωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. «Έχουμε πλέον έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα, άρα, πέρα από οτιδήποτε άλλο, πέρα από την ψηφοφορία που επίκειται για τη συμφωνία των Πρεσπών, η Κυβέρνηση έχει πια ελεύθερο τον δρόμο για να ολοκληρώσει αυτά που ήθελε να κάνει και αφορούν στο συνολικό έργο της», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πολιτικές διαθέσεις του κόσμου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «υπάρχει σαφής μεταστροφή» και συνέχισε: «Θα έλεγα ότι υπάρχει μία τομή από το διάστημα λίγο πριν τις γιορτές και έπειτα. Αυτό αποτυπώθηκε ακόμη και στην καταναλωτική του συμπεριφορά, στα σχέδιά του. Ο κόσμος ελπίζει ξανά, είναι αισιόδοξος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Από τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο μέρος, από αυτά που είχαν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στην τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει γίνει ήδη πράξη, έχει ψηφιστεί – και είναι άλλο να ψηφίζονται στη Βουλή και άλλο να βλέπεις την επίδρασή τους στην ζωή σου – αλλά και όταν γίνουν τα αμέσως επόμενα, που είναι ίσως πιο σημαντικά, πιο ηχηρά και πιο εμβληματικά, όπως ο κατώτατος μισθός, η κατάργηση του υποκατώτατου, οι 120 δόσεις, αυτό που έχει αρχίσει να φαίνεται θα εμπεδωθεί, θα διευρυνθεί και θεωρώ ότι οι εκλογές, πραγματικά θα είναι ένα ντέρμπι».

Αναφερόμενος στα περί εικονικού διαζυγίου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρόκειται για «μια άστοχη πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας», τονίζοντας στη συνέχεια: «Η πρώτη και μεγαλύτερη πολιτική αποστασία είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, από τις θέσεις που αυτά τα κόμματα είχαν υποστηρίξει για το μακεδονικό τα προηγούμενα χρόνια. Εκεί είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση».

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουμε σταθεί λιγότερο απ’ όσο επιβάλλεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας. Γίνεται μία συζήτηση με συνθήματα, με ανιστόρητες αναφορές, με παρωχημένου τύπου αντιπαράθεση και δεν έχουμε σταθεί να καταλάβουμε τι συνέβη όλο το προηγούμενο διάστημα και τι τελικά, την τελευταία στιγμή αποτυπώθηκε βελτιώνοντας το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών και της συμφωνίας από τη μεριά της FYROM». Σχολιάζοντας την στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην πρόταση του Πρωθυπουργού για debate ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα «εάν τελικά έμπαινε στον κόπο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα. Όχι από αυτές που γίνονται μέσα στη Βουλή, οι οποίες πάντοτε είναι φορτισμένες - υπάρχουν από κάτω οι βουλευτές, υπάρχει ο συγκεκριμένος χρόνος - αλλά να κάθονταν οι δυο τους, όπως καθόμαστε εμείς, να είχαν εσάς και κάποιους άλλους ως συντονιστές, να είχαν πλήρη άνεση χρόνου, μία ώρα, δύο ώρες και ο καθένας να έκανε έναν διάλογο επί της ουσίας. Και να ετίθεντο τα ερωτήματα, τι κέρδισε η χώρα με αυτή την εκκρεμότητα τόσα χρόνια; Κέρδισε; Ισχυροποίησε τη θέση της διπλωματικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Μας είναι αδιάφορο ότι σχεδόν 140 κράτη είχαν αναγνωρίσει σκέτα Μακεδονία αυτή την χώρα; Μας είναι αδιάφορο το γεγονός ότι τώρα ανοίγει μια προοπτική ανάπτυξης και συνανάπτυξης με αυτή την χώρα και μέσω αυτής της χώρας συνολικά προς τα Βαλκάνια; Με τεράστιες δυνατότητες για την Θεσσαλονίκη, για την Βόρεια Ελλάδα; Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους Έλληνες επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Μη κοιτάτε που αυτό το κλίμα κάποιους τους κάνει και σιωπούν».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «η ψηφοφορία αυτή, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες για την επικύρωση της συμφωνίας - και θεωρώ ότι θα υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - θα μας κάνει εθνικά υπερήφανους. Είναι μία από τις πιο κορυφαίες στιγμές μετά την μεταπολίτευση». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν απαιτείται πολιτικά πλειοψηφία 151 ψήφων για την συμφωνία, είπε: «Συνταγματικά δεν απαιτείται. Ως προς την ενδεχόμενη επίπτωση στην πολιτική σταθερότητα της Κυβέρνησης, νομίζω ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν την αγγίζει ουσιαστικά. Μόλις χθες είχαμε 151ψήφους και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης πίεσης προς τους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι έδωσαν τελικά την εμπιστοσύνη τους». Κάλεσε στη συνέχεια «καθέναν ξεχωριστά, αλλά και τα κόμματα συλλογικά, να τεθούν προ των ευθυνών τους, στο ύψος των περιστάσεων και να τοποθετηθούν απέναντι στην Ιστορία».

Επικρίνοντας τη μέχρι τώρα στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε ότι η αλλαγή θέσης γίνεται «μέσα από την υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς λογικής. Κι αυτό είναι επικίνδυνο». Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε «ακατανόητη τη στάση του», καθώς «ακολουθεί μια πολιτική η οποία φαίνεται ότι δεν είναι και αυτή η πολιτική η οποία είναι αποδεκτή από τον κόσμο, τα στελέχη τους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος». Για το Ποτάμι, είπε ότι «όποιος είναι με τις Πρέσπες και το έχει πει δημόσια και το Ποτάμι το έχει κάνει αυτό, δεν κρύφτηκε πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό, πρέπει να το πάει μέχρι τέλους».

Μιλώντας για τις διεργασίες διαλόγου στην Ευρώπη, οι οποίες περιλαμβάνουν και ένα σημαντικό τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας, την Αριστερά και τις δυνάμεις της Οικολογίας, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είναι «πραγματικά παράδοξο γιατί αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τα επίσημα κόμματα, γιατί στο επίπεδο της κοινωνίας συμβαίνει και με το παραπάνω», προσθέτοντας ότι «υπάρχει κόσμος που προσπερνά τις πολιτικές ηγεσίες οι οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών. Και επαναλαμβάνω, επειδή πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπά την πόρτα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ή ότι θέλει να γίνει ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι αυτό. Είναι ανάγκη όμως η Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η δημοκρατική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσει ισότιμα με τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην κατεύθυνση του να φτιαχτεί ένας πλειοψηφικός, πολύχρωμος πόλος, όπου στη μεταμνημονιακή πολιτική ουσιαστικά θα προσπαθήσει να σφραγίσει τις εξελίξεις. Αυτή θα είναι η αντιπαράθεση στην επόμενη φάση. Πάμε σε έναν νέο μεταμνημονιακό διπολισμό. Θα υπάρχει ένας πόλος προοδευτικός, όπου ο κορμός του στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά θα είναι η Νέα Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια