Header Ads

Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα: Φεμινιστική απεργία και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στην ΚλαυθμώνοςΤο Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη καλεί τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις επιχειρηματίες, αγρότισσες, επιστημόνισσες, καλλιτέχνιδες, νοικοκυρές, φοιτήτριες, μαθήτριες, όλες τις γυναίκες στις 8 του Μάρτη να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα - Συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 2 μ.μ.

Για πρώτη φορά θα διοργανωθεί και στην Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 8 Μάρτη, η Φεμινιστική Απεργία (ΕΔΩ το event στο facebook). Σε σχετική συνέντευξη τύπου, την οποία πραγματοποίησε την Δευτέρα 4/3 το Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη (αποτελείται από φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων) κάλεσε τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια ημέρα, στις 14:00 ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να υποαντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, να αποκλείονται έμμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας», τόνισε, μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Γκατσούκα. «Παλεύουμε, ακόμα, ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να μη γυρίσουμε στο 1933 και στο τρίπτυχο παιδιά-κουζίνα-εκκλησία», πρόσθεσε.

Όπου το σύστημα είναι αξιοκρατικό και τα κριτήρια αδιάβλητα, οι γυναίκες διαπρέπουν, εξήγησε η κ. Γκατσούκα, φέρνοντας το παράδειγμα των φοιτητριών στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 60% του συνόλου των φοιτητών. Για μια μέρα «αληθινού αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, προτείνοντας να γίνει η 8η Μάρτη ανάλογη της Πρωτομαγιάς, δηλαδή ημέρα απεργίας και αργίας.

Για τα φαινόμενα απολύσεων εγκύων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της αποκλειστικής ανάληψης όλων των υποχρεώσεων του σπιτιού από τις γυναίκες και της περαιτέρω φτωχοποίησης των γυναικών στην κρίση, μίλησε η Σοφία Κάντα, γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ.

Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες. Στην απεργία της 8 Μάρτη καλούν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και τα τμήματα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων.
Αναλυτικά το κάλεσμα του Ελληνικού Δικτρύου για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη:

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2019

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Από το 2016 ξεκίνησε η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες.

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής (φόρτος ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, έλλειμμα ενδοοικογενειακού χρόνου, πολλαπλότητα ρόλων κ.ά.) όσο και στη δημόσια (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, τέχνη κ.λπ.), αλλά και την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνεται ή αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες ατομικές ή/και συλλογικές. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς και σιωπηλές μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, στον προφανή σεξισμό που διέπει τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας, συχνά σε εναγκαλισμό με τον ακραίο ρατσισμό, στον έλεγχο των σωμάτων μας και της αυτοδιάθεσής μας, στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στην Ελένη, στην Αγγελική, στην άγνωστη δολοφονημένη προσφύγισσα του Έβρου και στις δύο της κόρες.

Το Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη ΚΑΛΕΙ τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις επιχειρηματίες, αγρότισσες, επιστημόνισσες, καλλιτέχνιδες, νοικοκυρές, φοιτήτριες, μαθήτριες, όλες τις γυναίκεςστις8 του Μάρτηνα σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, να υποκινήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει το πώς και γιατί τα θέματα φύλου συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και θέτει τον πολιτισμό σε υποχώρηση και κατά συνέπεια η δική της ευθύνη είναι τεράστια.

Στις 8 του Μάρτη συμμετέχουμε στη φεμινιστική απεργία και λέμε:

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην ανισότητα των αμοιβών και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες.

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και στις απολύσεις εγκύων

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αυξημένη ανεργία και φτώχεια των γυναικών

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αποκλειστική ανάληψη από τις γυναίκες όλων των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στον έμμεσο αποκλεισμό μας από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό

• ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην έμφυλη βία και στις δολοφονίες γυναικών. ΟΧΙ άλλη Ελένη, Αγγελική, Αδαμαντία, Ανδριάνα, Ζωή …..

Το παράνω κείμενο υπογράφουν ως αυτή τη στιγμή [Όποια συμφωνεί και θέλει να υπογράψει το κείμενο μπορεί να στείλει «ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ» στο email femstrike@gmail.com]:

Αντουανέττα Αγγελίδη, σκηνοθέτης

Ίρις Αγγελίδου, συνταξιούχος Μόντρεαλ

Γιάννα Αθανασάτου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών-Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου

Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Νατάσα Ανωπολιτάκη, ………….

Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχισσα Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής

Κατερίνα Αρβανιτάκη, ………………….

Ζωή Αρβανιτίδου, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Μάλτας

Γιούλα Αργυρούδη, Περιφ. ΣυμβουλοςΒορ.Αιγαίου

Αλεξάνδρα Βαβέτση, ………………..

Ρέα Βαλντέν, θεωρητικός κινηματογράφου και κινηματογραφίστρια

Σοφία Βαμβακίδου, δημόσια υπάλληλος-δικηγόρος

Κλεάνθη Βασίλα, τεχνικός ραδιοφωνίας

Μαίρη Βασιλακάκη, Διοικητικός Υπάλληλος ΤΕΙ, συντ/χος

Ελένη Βασιλάκη, δημοσιογράφος

Σταυρούλα Βασιλάκη, κλινική ψυχολόγος

Χρυσή Βιτσιλάκη, Καθηγήτρια, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας φύλων

Ζωή Βροντίση, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).

Νίκη Γιαμαλάκη, Πρόεδρος ΔΣ Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

Αναστασία Γιάμαλη, ΔημοσιογράφοςΜαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τερψιχόρη Γκιόκα, Πρόεδρος ΔΣ Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Κοντόπουλου Αγίας Παρασκευής- Δημοτική Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Μαρία Γραμματικού, καθηγήτρια, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ γυναικών «ΕΞΕΛΙΞΙΣ»

Δήμητρα Γωγάκου, Αρχιτέκτονας

Νικολέττα Δανιά, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Εντεταλμένη για θέματα Ισότητας

Αγγελική Δουβή, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιούπολης, μέλος Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.Χριστίνα Ευθυμιάτου, συνεκπρόσωπος ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, μέλος ΔΣ Ελληνικού Οργανισμού ΑνακύκλωσηςΑλεξάνδρα Ζωγραφάκη, αγρότισσαΜίκα Ιωαννίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ ΓυναικώνΛήδα Καζαντζάκη, IστορικόςTέχνης

Ράνια Καλαντζή, Γενική Διευθύντρια Σιβιτανιδείου Δ.Σ.Τ.Ε.

Γιάννα Καναβού, Α΄αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Μαρία Κανελλοπούλου, ΗθοποιόςΣοφία Κάντα, γραμματέας Ισότητας ΟΤΟΕΕυγενία Κατούφα, Δημοσιογράφος, Δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου

Νέλλη Κατσαμά, Δημοσιογράφος

Άννα Καραμάνου, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, Πρ. Πρόεδρος Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Θεώνη Καρκαλούσου, Δημόσια Υπάλληλος

Νέλλη Κατσαμά, δημοσιογράφος

Τίνα Καφατσάκη, Δήμαρχος Ζωγράφου

Άννα Κιουτσοκιόζογλου, Αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΔΟΥ

Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ιωάννα Κολοβού, δημοσιογράφος

Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ

Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

Ρένα Λασιθιωτάκη, μουσικός

Μιρέλλα Λεγάκη, Οικονομολόγος-Πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής

Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφ. Συμβουλος Πελοποννήσου

Μαρία Λυρώνη, νοικοκυρά

Κατερίνα Μαλακού, Μέλος Δ.Σ Π.Ο.Σ.Ε ΙΚΑ και Επιτροπή Πιστοποίησης της ΑΔΕΔΥ

Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτης

Φωτεινή Μαντζάνα, ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Νεκταρία Μανουσουδάκη, δημοσιογράφος

Ελένη Μαραγκουδάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Βάσω Μαργαριτίδου – Τιμπαλέξη, από την Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία

Ντίνα Ματζουράνη, Γρ. Δικτύου Ισότητας Κινήματος Αλλαγής

Φωτεινή Μπαϊμάκη, φοιτήτρια μαθηματικού Πανεπιστημίου Κρήτης

Ντίνα Μπατζιά, δημοσιογράφος 105,5, στο Κόκκινο

Έφη Μπέκου, Πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας

Σπυριδούλα Ντάνου, Επιχειρηματίας Ένδυσης

Ανθή Παζιάνου, δημοσιογράφος

Ράνια Παπαιωάννου, γραμματέας Δικτύου Ισότητας Κινήματος Αλλαγής

Αγγελική Παπάζογλου, συντονίστρια Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

Κατερίνα Παπαθεοδώρου, αναπληρ. Μέλος ΔΣ Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, και αναπληρώτρια Συντονίστρια Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

Βαγγελιώ Παπουτσάκη, ιδιωτική υπάλληλος

Έφη Παρίση, δημοσιογράφος

Ξανθή Πατμανίδου – Παπαναστασίου, Γ. Γραμματέας σωματείο εκτελεσθέντων Λαζαρέτο και πρόεδρος ομίλου μνήμης εκτελεσθέντων αγωνιστών Αττικός τύμβος

Φρόσω Παύλου, δημοσιογράφος

Μαρία Πετεινάκη, Αρχιτεκτόνισσα

Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αριστέα Πλεύρη, νομικός, Αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Μαρία Ρεπούση, ιστορικός, καθηγήτρια ΑΠΘ 

Άννα Ρογδάκη, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥΓεωργία Ροζάκη, ξενοδοχοϋπάλληλοςΉβη Ρόκου, μεταφράστριαΠηνελόπη Σαββινίδου, Αρχιτεκτόνισσα ΕΜΠΑμίντα Σαϊάντι, σπουδάστριαΦωτεινή Σιάνου, πρ. Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Έφη Σκαράκη, οικιακά

Ελένη Σταύρου, Συντονίστρια Δικτύου Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)

Γλυκερία Σουλουγάνη, τεχνικός ραδιοφωνίας

Χρυσούλα Σρεφανάκη, Δημόσια Υπάλληλος

Χρυσηίς Σφανδού – Κιμινού, πρόεδρος Ένωσης Ελληνίδων Νομικών

Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, πρώην Νομάρχης Ηρακλείου

Έλενα Τζελέπη, πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μυρσίνη Τζινέλλη, δημοσιογράφος

Αντωνία (Άντα) Τσαρέα, μέλος Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας

Μαριλένα Τσικίνη, γραμματέας Ελληνικής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών

Αλίκη Τσουκαλά, ……………..

Κατερίνα Γκέκη Φαρμάκη, Γραμματέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ

Άννα Φιλίνη, Ζωγράφος-Αρχιτεκτόνισσα, τ. βουλεύτρια

Άννα Φουλίδη, Προϊσταμένη Τμήματος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ξανθίππη Φουλίδη, Μεταδιδακτορική ΕρευνήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου

Τιμόκλεια Φραγκαναστάση, Προϊσταμένη Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου

Μαρία Φραγκή, Θεατρολόγος-Σκηνοθέτρια,ΕΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών

Αντέλ Χαραλάμπους, ελεύθερος επαγγελματίας

Άννα Χατζησοφιά, Συγγραφέας – Ηθοποιός

Μαρία Χιονίδου-Μοσκοφόγλου, Αναπλ. ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Αιγαίου

Ελένη Ψωμιάδου, Πρόεδρος Σωματείου ΣΕΕΛΑΣ
και από τις γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες:

Γραμματεία Ισότητας ΟΤΟΕ

Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας

Δίκτυο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ)

Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Ένωση Σοροπτιμιστριών Ελλάδος

Επιτροπή "Αιγαίο 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Θρυαλλίδα»

Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών

Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών (ΠΣΓ)

Πρωτοβουλία Γυναικών για την Υγεία

ΧΕΝ Ελλάδος

Nimertis Action Art

και από τα πολιτικά κόμματα:

Δίκτυο Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ)

Δίκτυο Ισότητας ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια