Header Ads

Μπόλαρης: Τέλος οι αλυτρωτισμοί και αναθεωρητισμοί από τα βιβλία

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δέσμευση που υπάρχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, πως την επόμενη χρονιά τα βιβλία δεν θα περιέχουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς, μπορεί να υλοποιηθεί».

Το παραπάνω επισήμανε στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, Μάρκος Μπόλαρης.

«Ίσως, επειδή ο χρόνος είναι λίγος, όχι στο 100%, αλλά θα υλοποιηθεί και θα υλοποιείται μέχρις ότου να έχουμε βιβλία, τα οποία θα μοιραστούν στη γειτονική χώρα και θα έχουν όλες τις προϋποθέσεις, τις οποίες θέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέλη της».

Αυτό διευκρίνισε ο κ. Μπόλαρης για την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής, που συστάθηκε δυνάμει της παραγράφου 5 του 8ου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών και το προηγούμενο Σάββατο συνήλθε στα Σκόπια (ήταν η δεύτερη συνεδρίαση, καθώς η πρώτη έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη).

«Η συμφωνία, η οποία έγινε στις Πρέσπες, προβλέπει ότι η Επιτροπή αυτή πρέπει να συνεργαστεί -είναι κοινή διεπιστημονική επιτροπή επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ιστορικών και από τις δύο πλευρές- ώστε τα σχολικά βιβλία, βοηθήματα και χάρτες που θα κυκλοφορήσουν και θα δοθούν στη χρήση των μαθητών από το 2019 και μετά να είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς», είπε ο υφυπουργός και εξήγησε:

«Αναθεωρητισμός είναι η βούληση ενός κράτους να αναθεωρήσει συνθήκες, να αλλάξει σύνορα, να μεταβάλει τα διεθνή status quo. Αυτοί οι αλυτρωτισμοί είναι η αιτία αυτής της έντασης που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, οι αναφορές σε «Μεγάλη Μακεδονία», η διεκδίκηση εθνικού χώρου, οι προβολές στην ιστορική Μακεδονία, στο τέλος η γεωπολιτική στρατηγική να βγουν κάποιοι στο Αιγαίο».

«Αυτό», συνέχισε ο υφυπουργός, «δεν ξεκίνησε από τα Σκόπια, ξεκίνησε από ευρύτερους σχηματισμούς, από ευρύτερες επιδιώξεις, από άλλα συμφέροντα» και «είναι σαφές ότι οι βόρειοι γείτονές μας κατάλαβαν ότι αυτή η γεωπολιτική, την οποία ακολούθησαν τα τελευταία 70 χρόνια ως κρατική οντότητα ήταν αδιέξοδη, γι’ αυτό είχαμε αυτή την πανηγυρική διακήρυξη ότι «δεν είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Μακεδόνων, δεν είμαστε απόγονοι του Φίλιππου, του Αλέξανδρου, του Αριστοτέλη, είμαστε Σλάβοι, μιλούμε Σλαβικά, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις μαζί σας, θέλουμε να έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση δήλωσε: «Η συζήτηση ήταν καλοπροαίρετη. Υπάρχουν άτομα που πρέπει να ξεπεράσουν και τον εαυτό τους, μία αντιεπιστημονική, αντιακαδημαϊκή, αντιιστορική προπαγάνδα, η οποία είχε εκπορευτεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ιδεολόγημα. Όμως, όταν κάποιος έχει την ποιότητα για να πει πως αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν αποδεικνύεται σε γεγονότα, δεν τεκμηριώνεται σε πηγές ιστορικές, μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Kαι έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι και στη συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνεται πως η συζήτηση πάνω στην οποία θα βασιστούν και οι σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και η φιλία των δύο λαών, γίνεται πάνω σε αντικειμενικά και παραδεκτά διεθνώς γεγονότα και πηγές. Αυτό είναι το όπλο με το οποίο γίνονται οι συνομιλίες και γι’ αυτό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Σχετικά με το περιεχόμενο των ελληνικών σχολικών εγχειριδίων διευκρίνισε: «Η Ελλάδα, μετά από περίπου 40 χρόνια που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει περάσει «από κόσκινο» τα βιβλία της πάρα πολλές φορές, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αναφορές αλυτρωτικές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έτσι ώστε πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς -εγώ λέω ότι δεν υπάρχουν- στα βιβλία μας αναφορές αλυτρωτικές και αναθεωρητικές. Αλλά είμαστε ανοιχτοί αν θέλουν να μας κάνουν κάποια παρατήρηση, είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε, αλλά θα τη συζητήσουμε με βάση την ακαδημαϊκή, επιστημονική, ιστορική αλήθεια, όπως αυτή είναι παραδεδεγμένη διεθνώς από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτή είναι η συμφωνία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια