Header Ads

Τσίπρας: Καλούμε τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν (βιντεο)

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια ν’ αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το “brain drain”, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη, του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας».
Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση με νέους ερευνητές και επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με θέμα: «Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας ν’ αναδείξει το πρόβλημα του “brain drain”. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή, ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα, ν’ αντιστρέψει αυτήν την τάση. Είπε, δε, πως για την αντιμετώπισή του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα ακόμα.
Επιπλέον, επισήμανε ότι: «Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων ν’ αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για “brain drain” εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη. Όσοι έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες, μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.
Video:
«Το κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η πόρτα της επιστροφής ανοιχτή για κάθε επιστήμονα που για δικούς του λόγους επιλέγει να πάει στο εξωτερικό», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε το εξής:
«Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα από το 2015, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες».
Ακόμα, αναφερόμενος στο σήμερα, επισήμανε ότι οι δαπάνες ήταν στο 0,8% του ΑΕΠ και άγγιξαν το 1,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. «Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι από το 1 δισ. 450 εκατομμύρια, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως από τον δημόσιο προϋπολογισμό», διευκρίνισε.

Η επίσκεψη στον «Δημόκριτο»

Την ελληνική… Silicon Valley, το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», αλλά και άλλες ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη και με «ξεναγό» τον διευθυντή και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών, Γιώργο Νούνεση, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σ’ εργαστηριακές εγκαταστάσεις εταιρειών, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μ’ επιστήμονες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο, το αντικείμενο τους, καθώς και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσα από την εγκατάσταση τους στον Δημόκριτο. Του μίλησαν για τις σπουδές τους, την έως τώρα εμπειρία τους στον Δημόκριτο, αλλά ακόμα και για το πώς ορισμένοι εξ αυτών γνωρίσθηκαν μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, ώστε τελικά να φθάσουν στο σημείο να συνεργασθούν και να συστήσουν εταιρεία.
Στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στον Δημόκριτο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους 4 εταιρειών του Πάρκου και συγκεκριμένα των:
-FASMATECH (Επιστημονικά όργανα – Βραβείο Top 10 Innovations παγκοσμίως το 2018)
-PROTATONCE (Βιοτεχνολογία, εξαγωγές σε όλο τον κόσμο)
-PLINIOS (Περιβαλλοντικές τεχνολογίες αμιάντου). Πρόκειται για την εταιρεία που έκανε τις μετρήσεις για τα ποσοστά αμίαντου στο Μάτι, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ, για αλλά βλαβερά στοιχεία, την έρευνα είχαν διεξάγει ερευνητικές ομάδες του Δημόκριτου.
-FUTUREINTELLIGENCE (Τεχνητή Νοημοσύνη, αισθητήρες, έξυπνα κτήρια και πόλεις).
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Tesla Greece, όπου, από τους υφιστάμενους εργαζόμενους, οι περισσότεροι είναι Έλληνες που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Αμερική) και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φοιτητές του ΕΜΠ.

thefact.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια