Header Ads

Ιταλία: Οι «σαρδέλες» του Φελίνι κυνήγησαν το… Σαλβίνι – Μαύρο στο Facebοok – Στο 15%; (Video)

Επτά χιλιάδες "σαρδέλες" κυνήγησαν το Σαλβίνι από το Ρίμινι, ενώ σε δεκάδες ιταλικές πόλεις δυναμώνει ένα... κίνημα, που του δίνουν σε δημοσκόπηση μέχρι και το 15%.

Του Αργύρη Παναγόπουλου
Το Ρίμινι του Φεντερίκο Φελίνι με τα αποθέματα της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της ειρωνείας του «κυνήγησε» το Σαλβίνι, που περιορίστηκε σε μια σύντομη παρουσία σε έναν εκθεσιακό χώρο, ανάμεσα στις αποδοκιμασίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλης πάνω από επτά χιλιάδες «σαρδέλες» τραγουδούσαν το γνωστό τοπικό τραγούδι Romagna Mia και το Bella Ciao.  
Στo Facebbok πάντως την Κυριακή του βράδυ έπεσε «μαύρο» στη σελίδα του κινήματος της «σαρδέλας» , όπως κατήγγειλαν οι διοργανωτές του, χωρίς να ξέρουν καν το λόγο. Οι πιο αισιόδοξοι αποδείχθηκαν και ότι είχαν δει καλύτερα τι γίνεται στη... θάλασσα, γιατί το Facebook έπεσε από τις πολλές σαρδέλες που προσπάθησαν να μπουν μέσα και να αφήσουν μηνύματα. Έτσι μετά από λίγες ώρες η σελίδα επανήλθε, όταν οι «σαρδέλες» πήγαν για… ύπνο.
Ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να μελετούν το νέο πολιτικό φαινόμενο με το Noto να δίνει στις «σαρδέλες» έως και 15% με το 54% των Ιταλών να θεωρούν ότι το «κίνημα» θα εξαπλωθεί δυναμικά και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Ηλικιωμένοι κατά του Σαλβίνι
«Σήκω φύγε, δεν θέλουμε προεκλογική προπαγάνδα», «Δεν σε θέλουμε», «Έξω από εδώ», φώναξαν στο Σαλβίνι ορισμένοι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας τη στιγμή που πήγε να μιλήσει στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ηλικιωμένων FederAnziani στον εκθεσιακό χώρο Cosmosenior του Ρίμινι. Χρειάστηκε η παρέμβαση των πιο ψύχραιμων… ηλικιωμένων για να αφήσουν τελικά το Σαλβίνι να μιλήσει στην τρίτη ηλικία. Η FederAnziani, που εκπροσωπεί 3.700 Κοινωνικά Κέντρα Ηλικιωμένων με 3,8 εκατομμύρια μέλη, δικαιολογήθηκε ότι αποτελεί παράδοσή της να καλεί εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Στα κοινωνικά δίκτυα του Σαλβίνι πάντως δεν υπάρχει ίχνος από τις αποδοκιμασίες στο μεγάλο αρχηγό από την τρίτη ηλικία.  Λίγο αργότερα ο Σαλβίνι πήγε να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Λέγκας, αλλά βρέθηκε μόνο μπροστά σε καμιά εκατοστή άτομα. Φορούσε μια μπλούζα με ένα τόνο που έτρωγε μικρά ψάρια.
Οι «σαρδέλες» του Φελίνι
Οι «σαρδέλες»  του Ρίμινι είχαν δώσει ραντεβού στο «Παλιό Ψαράδικο» στο κέντρο της πόλης, αλλά ο χώρος του αποδείχθηκε μικρός και αποφάσισαν να γεμίσουν μέχρι το αδιαχώρητο την πλατεία Καβούρ και το μικρό κέντρο της πόλης του Φελίνι κουβαλώντας ένα πανό δέκα μέτρων σε σχήμα σαρδέλας που έγραφε: «Αυτή είναι η Ρομάνια», η περιοχή του Ρίμινι και του νότιου τμήματος της Περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνια, στην οποία θα πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές στις 26 Ιανουαρίου. Ο Σαλβίνι στοχεύει να αλώσει την «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνια, όπως  έκανε πρόσφατα με την επίσης «κόκκινη» Ούμπρια – Περούτζια.
«Η πλατεία είναι δική μας, η πολιτική είναι δική μας. Μου φαίνεται ότι κάναμε πολύ θόρυβο. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα και οι ιδέες βγαίνουν από το μυαλό. Το μυαλό είναι η μεγαλύτερη απάντηση στο λαϊκισμό της δεξιάς και της ρητορικής του μίσους. Η Ρομάνια είναι της Λέγκας; Δεν μπορούμε να το ακούσουμε. Ο Σαλβίνι μας προκάλεσε λέγοντας ότι θα ερχόταν στην πλατεία, αλλά δεν θα μπορούσε να βρει χώρο γιατί εμείς τις πλατείες τις γεμίζουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.
Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Σαλβίνι ένα θα περνούσε, όπως είχε πει, από την πλατεία με της «σαρδέλες» ο νταής αρχηγός της Λέγκας απάντησε ότι τον περιμένουν στην Πιατσέντσα, περίπου 270 χιλιόμετρα στα βόρεια της Περιφέρειας για να συνεχίσει προκλητικά σε ότι αφορά την κομμουνιστική και αριστερή Περιφέρεια: «Εάν περνούν από τον Μπερλινγκουέρ στις σαρδέλες σημαίνει ότι είμαστε σίγουροι» ότι θα κινήσουμε.
Μια Ιταλία γεμάτη… «σαρδέλες»
Οι «σαρδέλες» πάντως θα συνεχίσουν να πολιορκούν στο Σαλβίνι. Ξεκίνησαν από τη Μπολόνια, που ήταν τουλάχιστον 15 χιλιάδες. Πήγαν στη Μόντενα, όπου βρέθηκαν τουλάχιστον 7 χιλιάδες με τις ομπρέλες τους και κάτω από την βροχή, ενώ ο Σαλβίνι βρισκόταν σε ένα… προεκλογικό δείπνο. Στο Ρέτζιο Εμίλια ξεπέρασαν τις 8 χιλιάδες, παρόλο που δεν προβλεπόταν η παρουσία του Σαλβίνι στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες οι «σαρδέλες» θα τον ακολουθήσουν στην Πάρμα, τη Φεράρα και το Φορλί. Έξω από την Περιφέρεια ήδη τον περίμεναν αρκετές χιλιάδες στο κέντρο της μεσαιωνικής Περούτζια, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου 50 χιλιάδες σαρδέλες έχουν δηλώσει ότι θα αποτελέσουν την επιτροπή υποδοχής του Σαλβίνι στο Τορίνο. Σύμφωνα με το νέο «κίνημα της σαρδέλας» προγραμματίζονται προς στιγμή άλλες 40 με 50 συγκεντρώσεις στην Ιταλία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και μια συγκέντρωσε από τις «σαρδέλες» που θα είναι έξω από τα νερά τους, στο Άμστερνταμ. Το τελευταίο ραντεβού της «σαρδέλας» για το 2019 έχει προγραμματιστεί προς το παρόν στις 14 Δεκεμβρίου στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια