Header Ads

Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ: «Πιθανώς να είμαι η επόμενη πρωθυπουργός"

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ: «Πιθανώς να είμαι η επόμενη πρωθυπουργός"

Το Σιν Φεϊν έσπασε τον δικομματισμό στην Ιρλανδία - Παιδεία, Υγεία, στέγη, εργασιακά και νέοι εκτίναξαν την Αριστερά στο 24,53%

«Πιθανώς να είμαι η επόμενη πρωθυπουργός. Αυτές ήταν οι εκλογές της αλλαγής. Το Σιν Φέιν κατάφερε να πείσει τον κόσμο -πολύ, πάρα πολύ κόσμο- ότι είμαστε η εναλλακτική λύση, το όχημα για να κατακτήσουμε την αλλαγή. Αυτή η ψήφος υπέρ του Σιν Φέιν είναι για να μπει το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση, για να αποτελέσει το Σιν Φέιν τη διαφορά, για να δοκιμαστεί το Σιν Φέιν, για να κάνει το Σιν Φέιν αυτά που λέει.

Είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατοικίας, να αναλάβει την κρίση στην Υγεία και να στηρίξει τις οικογένειες και τους εργαζόμενους. Θέλω μια κυβέρνηση για τον λαό. Το ιδανικό θα ήταν να μην είναι το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ. Άρχισα να καλώ τα άλλα κόμματα για να εξετάσω τις δυνατότητες που υπάρχουν τις επόμενες ημέρες.

Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις για τον αποκλεισμό του κόμματός μας, ενός κόμματος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος. Αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό» τόνισε ικανοποιημένη η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, η 50χρονη ηγέτης του Σιν Φέιν, που διαδέχθηκε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Τζέρι Άνταμς, ο οποίος πανηγύριζε μαζί της το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Σιν Φέιν είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους από τους 80 που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει τον έλεγχο της μισής Βουλής των 160 εδρών. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες, δεδομένου ότι αυτές για την κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ συνεχίστηκαν επί δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2016.

Το Σιν Φέιν εκτινάχθηκε στο 24,53% από το 13,85% και εξέλεξε 37 βουλευτές, από τους 23 που είχε το 2016, ενώ το γεγονός ότι δεν κατέβηκε σε πολλές περιφέρειες διευκόλυνε την εκλογή βουλευτών του κεντροδεξιού Φιάνα Φέιλ, δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει ένα από τα πλέον πολύπλοκα εκλογικά συστήματα. To δεξιό Φίνε Γκάελ κατέρρευσε στο 20,86% από το 25,52% εκλέγοντας 23 από τους 50 βουλευτές του, ενώ το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ υποχώρησε στο 22,18% από το 24,35% και εξέλεξε 27 από τους 44 βουλευτές του.

Η άνοδος των Πρασίνων (GP) στο 7,12% από το 2,72% κα με 10 από 2 βουλευτές αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πτώση του Εργατικού Κόμματος (LAB), που εξέλεξε 3 από τους 7 βουλευτές του, ενώ η Αλληλεγγύη - Άνθρωποι πριν από τα Κέρδη (SPBP) εξέλεξαν 4 από τους 6 βουλευτές τους.

H βαθιά Ιρλανδία της οικονομικής κρίσης, της σπέκουλας στην αγορά ακινήτων, των περικοπών στην Υγεία και την Παιδεία και της νέας πολιτικοποιημένης νεολαίας έδωσε τη δική της απάντηση στον δικομματισμό, που οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, μετατρέποντας το αριστερό Σιν Φέιν στην ελπίδα για την αλλαγή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, και μάλιστα με την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την πολυπόθητη ενοποίηση της Ιρλανδίας στη σκιά του Brexit, που κατακερματίζει τους παραδοσιακούς δεσμούς και τις ισορροπίες στο εσωτερικό των προτεσταντών της Βορείου Ιρλανδίας και διευκολύνει τους δημοκρατικούς και καθολικούς Ιρλανδούς σε μια νέα προσέγγιση για μια Ιρλανδία χωρίς σύνορα και πιθανώς ενωμένη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σιν Φέιν έλαβε το 31,5% της ψήφου των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών, ενώ το Φίνε Γκάελ πήρε μόλις το 15,5%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε για τους “Financial Times” έναν «σεισμό στο δικομματικό σύστημα» της Ιρλανδίας, ενώ το χρηματιστήριο του Δουβλίνου υποχωρούσε 1,3% με την Bank of Ireland να σημειώνει πτώση 5% και την AIB πτώση 3%.

Ο δεξιός απερχόμενος και νεαρότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Βαράντκαρ υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το Σιν Φέιν δεν είναι μια «πρακτική επιλογή» και προέβλεψε ότι «δεν θα είναι εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης». Ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ Μάικλ Μάρτιν, που ανήκει στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους, δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Σιν Φέιν. «Είμαι ένα δημοκρατικό άτομο και σέβομαι την ετυμηγορία του λαού... παρά τη σημαντική ασυμβατότητα» με το Σιν Φέιν, υπογράμμισε ο Μάρτιν.

Τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, γιατί το Σιν Φέιν έχει σπάσει από το 2017 το μονοπώλιο της εξουσίας των μοναρχικών ενωτικών του DUP της Βορείου Ιρλανδίας και του Φιάνα Φέιλ της Βορείου Ιρλανδίας, χτυπώντας στην πράξη την πόρτα της Downing Street 10 για ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σιν Φέιν αποτελεί μια διαρκή... ενωτική απειλή για το Λονδίνο, αφού στη γαελική γλώσσα του νησιού σημαίνει «εμείς οι ίδιοι».

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ από τη νίκη του Σιν Φέιν

Η νίκη του Σιν Φέιν ενίσχυσε την αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανία και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Πορτογαλίας με τη στήριξη των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Δ. Παπαδημούλης: “μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας η νίκη του Σιν Φέιν”

«Η μεγάλη νίκη για το Σιν Φέιν αποτελεί θετικό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας για όλη την Ευρώπη» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Μεγάλη νίκη για το @sinnfeinireland! Οι πρώτες δηλώσεις της προέδρου του @MaryLouMcDonald ανοίγουν δρόμους διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης προοδευτικής κυβερνητικής συνεργασίας. Θετικό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας για όλη την Ευρώπη!».

Αλ. Χαρίτσης: “Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη η μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν”

«Μετά από έναν ολόκληρο αιώνα η Αριστερά της Ιρλανδίας σπάει τον άλλοτε κραταιό δικομματισμό και ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης στο σχόλιό του για την εκλογική νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία. «Η μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρ. Σβίγκου: “Οι Ιρλανδοί γύρισαν την πλάτη τους σε νεοφιλελευθερισμό και λιτότητα”

«Ιστορικό αποτέλεσμα για το Σιν Φέιν. Οι πολίτες της Ιρλανδίας γύρισαν την πλάτη τους στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό στηρίζοντας μια αριστερή και προοδευτική ατζέντα. Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Είμαστε μαζί σας!» σημείωσε η επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική νίκη για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

«Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε η ώρα της Ιρλανδίας να πει ένα μεγάλο ‘όχι’ στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα» σημειώνει ο τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολίτες εμπιστεύονται όσους δίνουν μάχες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, όσους προασπίζονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτό στη στέγαση, όσους αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. Για πρώτη φορά στην Ιρλανδία διερράγη ο δικομματισμός και ηττήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Φιάνα Φέιλ και του Φίνε Γκάελ, που εναλλάσσονταν στην εξουσία από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους.

Για πρώτη φορά υπάρχει προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών κομμάτων στη χώρα, δίνοντας ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του ιρλανδικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη του αδελφού κόμματος Σιν Φέιν, στις ιρλανδικές εκλογές και εύχεται οι προσπάθειες για συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να ευοδωθούν», σημείωσε ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.


Παναγόπουλος Αργύρης
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια